Dzisiaj razem z mamą zrobiłam ponad litr ajerkoniaku i tak myślę, że pokażę wam jak to zrobić samemu w domu. To mój pierwszy przepis na blogu. Myślałam, że nigdy nie będę pokazywać moich kulinarnych wyczynów, ale ten przepis jest tak prosty, że musiałam zrobić zdjęcia ;)
Składniki :
- szklanka spirytusu
- szklanka cukru
- 500g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 6 żółtek
Sposób przygotowania :
- Żółta ucieramy z cukrem na kogel mogel W WYSOKIM NACZYNIU . Staramy się jak najbardziej utrzeć cukier, aby nie było drobinek wyczuwalnych. Ja ucieram ok 5 min
- Powoli dodaję mleko zagęszczone
- Zmniejszam prędkość miksera na najmniejszą i dodaję spirytus
- Odstawiamy na godziny ;) Najlepiej na dzień lub półtora
Od razu po zrobieniu przelałam do butelek. Najpierw jest baaaardzo lejące, ale po tym dniu stania zrobi się gęste i pyyyszne . Zachęcam do próbowania przepisu.
SMACZNEGO
mniam mniam! Ale prosty ( +18):)
OdpowiedzUsuńNo tak powinnam w tytule zaznaczyć +18 ;) Byłoby więcej wejść ;)
Usuńmmm uwielbiam takie domowe wynalazki, ostatnio dodawałam u siebie post o domowej cytrynówce :D
OdpowiedzUsuńTeż robię cytrynówkę.Ale jakoś nie przepadam za nią. Robię raczej dla innych
UsuńMniaaaam , ale narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńnapewno spróbuję - obserwuje i zapraszam do siebie
Zachęcam, bo przepis łatwy, a ajerkoniak wychodzi pyyyyszny
UsuńFajny przepis, na pewno z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuń